Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla)

Is de Brunnera macrophylla een vaste plant?

Mensen die van vergeet-mij-nietjes houden, beleven veel plezier aan deze plant, want waar de veel gebruikte vergeet-me-nietjes tweejarig zijn, is de Kaukasische vergeet-mij-niet, Brunnera macrophylla, een vast plant.

Wat voor bloemen krijgt de Kaukasische vergeet-mij-niet?

Het is familie van de ruwbladigen en als je met een vinger over het blad strijkt, begrijp je waarom. De soortnaam macrophylla verwijst naar de grote bladeren. Dat het niet om de bloembladeren gaat zie je direct. De verhouding tussen bloem en blad is namelijk vrij bijzonder. Minuscule bloempjes en erg grote, tot wel twintig centimeter grote, bladeren. Toch is dit een erg geliefde plant vanwege zijn bloei. De bloemen vormen samen een klein pluimpje en hij bloeit al vroeg in april. De frisse blauwe kleur combineert goed met bol- en knolgewassen, zoals tulpen en narcissen. Soms verrast de plant met een tweede bloei in de nazomer die niet zo rijk is als de eerste keer.

Is de Brunnera winterhard?

De oorspronkelijke omgeving van deze vergeet-mij-niet, de Kaukasus, is een vrij ruige omgeving. Daarom is deze plant bijzonder sterk en kent weinig problemen. Hij is behoorlijk ongevoelig voor wind en volkomen winterhard. Wel dienen ze in voldoende vochtige grond te staan en worden daarom nog wel eens bij vijvers aangeplant. Als ze in de zon staan kunnen ze regelmatig extra water nodig hebben in perioden van droogte.

Hoe kan ik de Kaukasische vergeet-mij-niet snoeien?

Als je na de bloei de bloemen wegknipt, vergroot je de kans op een tweede bloei.

Meer weten over diverse soorten planten, bomen en bloemen? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

l1b5bxn8k31d_w2400.jpg

Kenmerken: