Kaukasische vergeet-mij-niet (Langtrees)

Is de Kaukasische vergeet-mij-niet een vaste plant?

Mensen die van vergeet-mij-nietjes houden, beleven veel plezier aan deze plant. Waar de veel gebruikte vergeet-me-nietjes tweejarig zijn, is de Kaukasische vergeet-mij-niet Brunnera macrophylla ‘Langtrees’ een vast plant.

Wat voor bladeren heeft de Brunnera macrophylla ‘Langtrees’?

Deze heeft een zilverachtige tekening op het blad. Hij is familie van de ruwbladigen en als je met een vinger over het blad strijkt, begrijp je waarom. De soortnaam macrophylla verwijst naar de grote bladeren. Dat het niet om de bloembladeren gaat ziet u direct. De verhouding tussen bloem en blad is namelijk vrij bijzonder. Minuscule bloempjes en erg grote, tot wel twintig centimeter grote, bladeren. Toch is dit een erg geliefde plant vanwege zijn bloei. De bloemen vormen samen een klein pluimpje en hij bloeit al vroeg in april. De frisse blauwe kleur combineert goed met bol- en knolgewassen, zoals tulpen en narcissen. Soms verrast de plant met een tweede bloei in de nazomer die niet zo rijk is als de eerste keer.

Wat voor bodem is geschikt voor de Kaukasische vergeet-mij-niet?

De oorspronkelijke omgeving van deze vergeet-mij-niet, de Kaukasus, is een vrij ruige omgeving. Daarom is deze plant bijzonder sterk en kent weinig problemen. Hij is behoorlijk ongevoelig voor wind en volkomen winterhard. Wel dienen ze in voldoende vochtige grond te staan en worden daarom nog wel eens bij vijvers aangeplant. Als ze in de zon staan, kunnen ze regelmatig extra water nodig hebben in perioden van droogte.

Hoe kan ik de ‘Langtrees’ snoeien?

Als je na de bloei de bloemen wegknipt, vergroot je de kans op een tweede bloei.

Naast de Brunnera macrophylla ‘Langtrees’ zijn er meer soorten van de Kaukasische vergeet-mij-niet. Neem een kijkje in de plantenindex voor meer informatie.

ddt55mi8cxs1_w2400.jpg

Kenmerken: