Kaukasische scheefkelk (Arabis caucasica)

Kaukasische scheefkelk

De Kaukasische scheefkelk, Arabis caucasica, komt uit het oostelijk Middellands- Zeegebied tot Kaukasus. Het is een plant voor de border, grote rotstuin, over muurtjes en in troggen. De bloemen zijn wit van kleur en verschijnen in korte trosjes in de maanden april en mei. De hoogte is afhankelijk van de cultivar maar ligt tussen 15 en 30 centimeter. Deze Arabis staat mooi met Phlox ‘G.F. Wilson’ (Subulata Groep) of Phlox stolonifera ‘Blue Ridge’.

Is de Arabis caucasica geschikt als tuinplant?

Arabis is een geslacht winterharde planten uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). Er zijn ruim honderd soorten, waarvan een aantal meerjarig zijn. De plant heeft vrij grove bladeren die in de winter aan de plant blijven zitten. Dat maakt het een zeer geschikte tuinplant.

Wanneer bloeit de Arabis caucasica?

Arabis is laagblijvend, heeft een kussenachtig uiterlijk en is daarom vooral populair in rotstuinen. De bloemen zijn meestal wit, maar roze variëteiten bestaan ook. De rijke bloei vindt plaats van eind maart tot juli, bij sommige soorten zelfs nog langer. De bloemen vormen (korte) trosjes.

Arabis caucasica onderhoud

De meeste soorten groeien in de bergen. Dat betekent vaak dat een vlotte waterafvoer, speciaal ’s winters, belangrijk is. Afhankelijk van de soorten groeien ze bij voorkeur op zonnige of beschaduwde plaatsen, waar de grond niet nat blijft. Meer weten over bloemen, planten of bomen? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

wyv5y6j8aqs7_w2400.jpg

Kenmerken: