Kattenstaart (Lythrum salicaria)

De kattenstaart Lythrum salicaria komt van het noordelijk halfrond. Het is een mooie borderplant, die in wilde vorm geschikt is voor de natuurtuin (zaait zich massaal uit).

Is de Kattenstaart geschikt om langs vijvers te plaatsen?

Lythrum is zeer bruikbaar langs vijvers. De donkerroze bloemen staan dicht opeen in lange aarvormige trossen ingeplant. De tweede naam salicaria dankt de plant aan Linnaeus. Het betekent zoveel als: met blad dat lijkt op die van een wilg. En als je goed kijkt, zie je dat het blad daar inderdaad veel op lijkt. Het is langwerpig of lancetvormig en staat of verspreid of in kransen langs de steel. Het blad wordt geel in het najaar.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Kattenstaart?

Kattenstaart  is een gemakkelijk groeiende plant die ook goed tegen de schaduw kan. Groeit het beste in zeer vochthoudende grond (zelfs in water dat tot 10 centimeter diep is). In niet te droge, normale tuingrond is de groei ook goed. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats heeft de voorkeur. Kan heel lang blijven staan. De wilde soort zaait zich sterk uit. Kijk dus uit dat de plant niet gaat woekeren.

Wat voor bloemen krijgt de Kattenstaart?

De plant heeft kleine, stervormige roze of rode bloemetjes die dicht in lange aarvormige trossen staan. De felgekleurde bladeren zijn aan het eind van de zomer een opvallende verschijning in de border, aan de rand van de vijver, in graslanden en duinvalleien.

Wat voor soorten Lythrum zijn er?

Houd er rekening mee dat de oudere planten onderaan gaan verhouten. Kattenstaart is een geslacht met maar liefst 35 soorten, waarvan de twee belangrijkste Lythrum salicaria en Lythrum virgatum zijn. Kattenstaart zijn voornamelijk kruidachtige overblijvende planten, maar ook enkele eenjarige en kleine heesters. De planten komen, met uitzondering van Zuid-Amerika, in alle continenten voor, variërend van kleine kruipplanten tot hoge, tot 1.80 cm, en forse planten. En als je van vlinders in je tuin houdt, dan zit je goed want Lythrum trekt opmerkelijk veel vlinders aan.

Hoe kan ik de Lythrum salicaria snoeien?

De stengels kun je aan het einde van de winter of in het begin van het voorjaar afknippen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door de site in de gaten te houden!

mo95brx8smau_w2400.jpg

Kenmerken: