Japanse pluimspirea

De Japanse pluimspirea als vijverplant

De Japanse pluimspirea, zoals deze Astilbe ‘Peach Blossom’, is oorspronkelijk uit Japan afkomstig. In ons land zien we hem vanwege de grote vochtbehoefte vaak aan de rand van vijvers in de overgang naar de tuin.

Wanneer bloeit de Astilbe?

Deze pluimspirea wordt ongeveer een halve meter hoog en is daarmee lager dan de meeste andere. Het meest opvallende is zijn bloeiwijze. De pluimen zijn namelijk piramidaal van vorm. ‘Peach Blossom’ is licht zalmroze en wordt 60 centimeter hoog. De bloeitijd loopt uiteen van juni-juli tot ver in september.

Is de Astilbe een vaste plant?

Astilbe’s (pluimspirea’s) zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

Hoe kan ik de Astilbe verzorgen?

De meeste Astilbe’s vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Ze kunnen wel in de zon staan, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie is er dan wel af.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Kijk dan eens op onze tuinblog. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

 

mor53fo8aapm_w2400.jpg

Kenmerken: