Kamperfoelie (Lonicera japonica)

Wat voor bloemen krijgt de Kamperfoelie?

De bloemen van de Japanse kamperfoelie Lonicera japonica zijn attractief en erg kwetsbaar. Die veranderen van wit naar geel gedurende het seizoen, verschijnen voor het eerst in mei en bloeien door tot de herfst. De Lonicera japonica zijn een geliefde bron van nectar voor bijen, vlinders en ook mensen. De zwarte vruchten worden gegeten door vogels, die vervolgens ook de zaden verspreiden. In China noemt men de Japanse kamperfoelie Chin-yin-hua, wat betekent: bloeit als goud en zilver. Zowel de bloemen als de bladeren van de Lonicera japonica worden voor medicinale doeleinden gebruikt en gedronken als thee. En kinderen hebben een andere delicatesse ontdekt: zij zuigen de bloemen leeg om van de heerlijke nectar te genieten.

Is de Lonicera japonica een klimplant?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Wat voor grond is geschikt voor de Kamperfoelie?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten.

Hoe kan ik de Japanse kamperfoelie snoeien?

Snoeien van oude en lange stengels bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart gebeuren. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap.

Hoe kan ik ziektes bestrijden op de Lonicera japonica?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel. Zet deze klimplant op een beschutte plaats, want in de winter kan hij vorstschade oplopen.

ryy56qz8fvug_w2400.jpg

Kenmerken: