Japanse esdoorn (Seiryu)

Wat maakt ‘Seiryu’ anders dan andere Japanse esdoorns?

De naam ‘Seiryu’ bij de Japanse den Acer palmatum betekent groene draak in het Japans vanwege zijn fijne groene blad en opvallende rode twijgen (drakentongen). Temidden van andere Japanse esdoorns valt hij op door zijn opgaande groei in plaats van de gebruikelijk overhangende takken. In de herfst verkleurt het blad geel tot vuurrood. Hoe zonniger de standplaats, hoe roder.

Wat voor blad heeft de Acer palmatum?

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven. De Japanse esdoorn is geliefd in elke tuin vanwege de vele bladkleuren waaruit gekozen kan worden. De kleurnuances lopen van groen en oranjerood tot bruin. Vaak geeft de Japanse esdoorn een speels effect. De bladeren zijn handvormig (palmatum verwijst naar de handpalm en niet naar een palmboom) en daardoor speelser. Ook de vaak wat open, grillige structuur draagt hier aan bij. Er zijn wat doorkijkjes en het vormt een minder compact geheel. De Japanse esdoorn is verder een van de weinige struiken die gebruikt worden in de Japanse tuin. Als bladverliezende heester symboliseren zij het tijdelijke.

Wat voor grond is geschikt voor de Japanse esdoorn?

Net als de meeste esdoorns houdt de Acer Palmatum ‘Seiryu’ van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De standplaats van deze Japanse esdoorn is essentieel voor een goede ontwikkeling. Dit is vooral bij de jonge bomen van belang. De grond dient humusrijk te zijn en het licht niet te fel. Elk voorjaar een laagje compost is goed voor de Japanse esdoorn. Zelf compost maken? Kijk dan eens bij het artikel composthoop maken.

Hoe kan ik de Acer palmatum ‘Seiryu’ snoeien?

Van nature vormt de Acer Palmatum ‘Seiryu’ veel dode takken. In het begin kun je het beste in de zomer snoeien omdat je dan kunt zien welke takken dood zijn. De soorten kunnen vrij sterk bloeden. Daardoor is eventuele snoei alleen in de rustperiode aan te bevelen en in ieder geval vóór het eind van het jaar. Snoei dus niet in het voorjaar, maar bij voorkeur helemaal niet.

b7e5s9j8n7r3_w2400.jpg

Kenmerken: