Italiaanse cipres

Is de Italiaanse cipres wintergroen?

De Italiaanse cipres Cupressus sempervirens is een altijd groene (= sempervirens) naaldboom met een smalle, zuilvormige kroon en loodrecht opstijgende of min of meer loodrecht afstaande takken. Hij kan wel 30 meter hoog worden. De bladeren staan dicht opeen en schubvormig dicht tegen de twijgen aan. Ze zijn eirond en donkergroen. De knuppelvormige mannelijke bloemen zijn eerst geelachtig groen, later bruin. De vrouwelijke bloemen zijn onopvallende kleine groene ronde bloeiwijzen.

Welke soorten Cipres zijn er?

Cipres is de algemene naam voor leden van enkele geslachten uit de cipressenfamilie (Cupressaceae), een algemeen verspreide familie van naaldbomen en -struiken, waarvan verscheidene soorten waardevol hout leveren. Volgens de Griekse mythologie komt de cipres uit Kyparissos van Keos voort, een jonge man die per vergissing een heilig hert doodde en vanwege zijn groot verdriet door de god Apollo in een cipres veranderd werd. Sindsdien wordt de cipres als treurboon gezien. Gelijktijdig symboliseert de cipres door zijn altijd groene verschijning en de hoge leeftijd van 500 jaar die hij kan bereiken, het leven en de eeuwigheid. Hij is daarom vaak op mediterrane kerkhoven te vinden. Het belangrijkste geslacht dat cipres genoemd wordt is Cupressus (ook wel ware cipressen genoemd), gevolgd door Amerikaanse bomen van het geslacht Chamaecyparis. Cipressen zijn harsachtige grote bomen of grote struiken met een geurig, duurzaam hout en schaalachtige bladeren.

Kan ik de Cupressus sempervirens snoeien?

Niet snoeien betekent natuurlijk niet dat je niet mag snoeien. De cipres blijft echter wel op z’n mooist als die niet of nauwelijks gesnoeid wordt. De natuurlijke en karaktervolle vorm komt zo het best tot z’ n recht. Je kunt wel dode en zieke takken verwijderen. Mocht er toch een reden zijn om te snoeien, probeer dit dan te doen met zoveel mogelijk behoud van de natuurlijke vorm van de plant en houd rekening met de bloeitijd. Het is goed om coniferen in maart-april en in juni-juli eenmaal te bemesten.

t9z5bj38i5lk_w2400.jpg

Kenmerken: