Iris

Wanneer bloeit de Iris?

Bij de Iris laevigata betekent laevigata glad. De smalle bladeren hebben namelijk geen nerf. Toch staan ze strak rechtop en geven daarmee een verticaal effect in de tuin. Dit valt vooral op aan het water of naast een grasveld. Voor een iris bloeit hij erg laat, namelijk pas in juli en augustus.

Welke soorten Iris laevigata zijn er?

Neem eens alle irissen samen in gedachten en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent. De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen bracht. Als door een prisma straalden haar tijdingen naar de aarde, tot in de diepten van de zee. Haar woonplaats was de brug van de regenboog. Inmiddels kennen we ongeveer 200 irissoorten. De prachtige bloemen hebben allemaal dezelfde karakteristieke vorm. Er zijn altijd zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan. Dat noemen we de standaard. Daarnaast zijn er drie horizontale of hangende bloemblaadjes, die we de lip noemen. Daarom behoren de irissen tot de familie van de lipbloemigen. Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Jammer genoeg kunnen we hier niet lang van genieten, omdat de bloeitijd kort is.

Wat voor bodem is geschikt voor de Iris?

De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend. Sommige groeien bijna in het water, zoals de gele lis, andere houden van droge grond. Echter, alle soorten houden van een plek in de zon. De Iris laevigata moet vrij vochtig staan. Snijd deze plant in het voorjaar af.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuininspiratiepagina in de gaten. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin. Inspiratie opdoen kan ook! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in één van de kijktuinen. Hier kan je een kijkje nemen in de tuin van een andere tuinliefhebber.

3j856bw8qk0m_w2400.jpg

Kenmerken: