Indigostruik (Indigofera kirilowii)

Welke kleur bloemen krijgt de Indigostruik?

Indigoblauw…die mooie kleur is inderdaad afkomstig van de indigostruik, Indigofera kirilowii. In het Oude Egypte werd deze kleur al gebruikt. Daarvoor moeten de bladeren en takken worden fijngemaakt en worden gemengd met water. Wanneer het eerst nog kleurloze water in contact komt met zuurstof, door bijvoorbeeld het water te bewegen, ontstaat de blauwe kleurstof. De Portugezen brachten indigo naar Europa. Napoleon liet toen in de Franse koloniën een grote hoeveelheid struiken aanplanten. In Nederland begon men op zaterdagmiddag met het weken van de stoffen. Die moesten tot maandag drogen, waardoor de werknemers op maandag niet hoefden te werken. En inderdaad, uit die tijd stamt de uitdrukking ‘blauwe maandag’.

Welke functie heeft de Indigofera kirilowii?

In de 19de eeuw stopte de handel in indigo, doordat men de kleur op synthetische wijze kon verkrijgen. Dit was veel goedkoper en de kleur werd een stuk stabieler. Indigofera werd ook als medicijn gebruikt. Men gebruikte de plant al in 100 voor Christus tegen ontstekingen, zweren en om wonden schoon te maken. Indigo komt van het woord indicum (Lat.) of indikon (Gr.) en betekent ‘blauwe kleur uit India’. Marco Polo geeft informatie over de productie van indigo aan de westkust van India.

Wat maakt de Indigostruik bijzonder?

Grappig aan deze struik is dat hij langzaam door de tuin heen wandelt. Indigofera vormt uitlopers onder de grond die op enige afstand van de struik weer stengels vormen. Bijzonder zijn ook de grijsgroene takken van de struik. Indigofera kirilowii is een mooi, maar bescheiden struikje. Niet alleen mooi vanwege zijn vlindervormige bloemen, ook de bladeren hebben een hoge sierwaarde. Deze soort is echter nooit gebruikt om blauwe kleurstof uit te winnen.

Welke bodem is geschikt voor de Indigofera kirilowii?

Zet de Indigofera kirilowii op een droge en zonnige plek, het liefst op kleiige, arme grond. In de winter sterft de struik bovengronds af. Niet getreurd, in het voorjaar loopt hij weer helemaal uit. Knip na de winter de dode takken af.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor de website in de gaten.

rwl5peq8v4la_w2400.jpg

Kenmerken: