Hyacint

Waar komt de naam Hyacynthus orientalis vandaan?

De naam hyacint van Hyacynthus orientalis is afkomstig van de Griekse vegetatiegod Hyacinthus. In de Griekse mythologie was Hyacinth een Spartaanse prins, een held en een halfgod, de zoon van de muze Klio en de Macedonische koning Pierus. Hij werd vooral vereerd in het Spartaanse Amyclae. De Griekse mythologie vertelt ons dat Hyacinthus werd bemind door de Griekse god Apollo. Toen Apollo hem door een ongelukkige discusworp doodde, liet hij uit zijn bloed de hyacint opbloeien als een aandenken aan zijn dood; zijn tranen markeerden op de bloemblaadjes, wat zoveel betekent als helaas.

Welke soorten Hyacint zijn er?

Hyacint is zowel de naam voor de plant Hyacinthus orientalis uit de leliefamilie als onderdeel van de naam van planten uit andere geslachten. Denk dan aan het geslacht Scilla met de wilde hyacint (Scilla non-scripta), het geslacht druifhyacint (Muscari) met de kuifhyacint (Muscari comosum) alsmede de waterhyacint (Eichhornia crassipes) uit de waterhyacintenfamilie. Het geslacht Hyacinthus omvat slechts één soort, die voorkomt in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, namelijk de Hyacinthus orientalis. Deze plant wordt in Nederland sinds de 16de eeuw om de bol gekweekt. De teelt hiervan voor de handel wordt beperkt door de speciale grofkorrelige, kalkrijke en humusachtige grond die voor een flinke maat bollen vereist is. Deze grond wordt in Nederland alleen aangetroffen in de duinstreek in Noord- en Zuid-Holland. De Hyacynthus orientalis is vooral geliefd om de heerlijk geur die zij verspreidt en het voorjaar aankondigt. De Hyacynthus orientalis  bloeit drie tot vier weken.

Welke bodem is geschikt voor de Hyacint?

De Hyacynthus orientalis  houdt van een goed vochtdoorlaatbare niet te zware, vruchtbare tuingrond. Na twee jaar dien je de bollen te vervangen. Het is moeilijk hyacinten in eigen tuin elk jaar blijvend in goede conditie te houden voor herbloei. Garantie van mooie en effectvolle bloei krijg je door jaarlijks nieuwe bollen te planten. Bij strenge winters kun je het beste een beschutting over het plantbed leggen (bladeren, turf, takken). Op onze site zijn meer tips te vinden voor het beschermen van planten tegen vorst. Bemesten is niet nodig, ook niet als winterbescherming op de grond.

j7i509r8mls6_w2400.jpg

Kenmerken: