Hosta (Hosta ventricosa)

De Hosta ventricosa komt uit China, maar al lang aanwezig in Nederland.

Hoe bloeit de Hosta?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt de Hosta?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd.

Is de Hosta ventricosa geschikt voor potten?

De Hosta ventricosa is van oudsher al veel te vinden in boerentuinen, maar ze zijn ook heel geschikt voor potten. Zelf de hosta in een pot planten? Neem dan eens een kijkje in onze webshop voor leuke potten. Het is een forse, goed groeiende soort met mooie, glanzend groene bladeren. De bladeren zijn breed, eirond en de bladranden zijn iets gegolfd. De stevige bloemstengels reiken met hun 80 à 90 centimeter een heel eind boven de bladmassa uit. De trechtervormige bloemen zijn violet gekleurd en verschijnen van begin juli tot in augustus.

Hoe onderhoud ik de Hosta?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is. Water geven is dus belangrijk. De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten.

ifj5pix8chf5_w2400.jpg

Kenmerken: