Hosta (Hosta undulata)

Hosta undulata kwam in 1829 uit Japan, maar het ontstaan is onbekend. Het is onduidelijk of dit een door een kweker gemaakte kruising is, maar er is ook geen natuurlijke vindplaats bekend.

Hoe bloeit de Hosta undulata?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen heeft getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt de Hosta?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd.  Deze soort hosta, Hosta undulata, is een typisch geval. Undulata betekent met golfjes en de 40 cm grote bladeren laten dat duidelijk zien. De bloemen zijn roze en bloeien in de zomer. De planten worden ongeveer 25-50 cm hoog en 60 cm breed.

Op wat voor grond groeit de Hosta undulata het beste?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Hoe bestrijd ik slakken?

De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten.

2505ti181z83_w2400.jpg

Kenmerken: