Hosta (Sum and Substance)

Hoe groot wordt de Hosta ‘Sum and Substance’?

Hosta ‘Sum and Substance’ is de grootste hosta met een omvang van één bij twee meter.

Wanneer bloeit de Hosta?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur.

Wat voor bladkleur heeft de Hosta?

Zijn grote blad is bruin- tot goudgeel blad, de bloemen zijn lila. Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd. De meeste soorten die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van al die cultuurvormen groeien in Japan. De bladvorm loopt uiteen, van lancetvormig tot bijna rond, maar het zijn vooral de bladkleuren die de verschillen accentueren. Geel- en wittinten komen veel voor en daarnaast zijn er blauwachtige rassen, maar ook met een bijna gele bladkleur.

Wat voor standplaats is geschikt voor Hosta ‘Sum and Substance’?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is. De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je in juli afsnijden.

Hoe bestrijd ik slakken op de ‘Sum and Substance’?

Doordat het blad zo dik is, vreten de slakken de plant minder snel aan. Als er toch slakken zijn vind je eer informatie over het bestrijden van slakken op de site. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten. ‘Sum and Substance’ staat het liefst in de halfschaduw, maar hij kan goed tegen de zon. Het blad wordt door felle zon wel wat geler. De plant kan last hebben van nachtvorstschade.

o8b58lv8oc0k_w2400.jpg

Kenmerken: