Hosta (Hosta plantaginea varieteit grandiflora)

Wat voor bloemen krijgt de Hosta plantaginea varieteit grandiflora?

De bladeren van de Hosta plantaginea varieteit grandiflora zijn glimmend en wat golvend. Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd.

Is de Hosta geschikt als borderplant?

De Hosta plantaginea komt uit China. Het was de allereerste hosta die vanuit China naar West-Europa is gebracht. Het is een mooie borderplant die ook in een zonnige border op z’n plaats is. Robuuste plant die bladeren bezit die aan die van de weegbree (Plantago) doen denken. Ze zijn tot 45 cm lang, gegroefd en gevleugeld. De kleur is groen tot geelachtig groen. De witte trechter- tot buisvormige bloemen bevinden zich aan tot 70 cm lange stelen, zodat ze flink boven het blad uitsteken. De bloemen gaan ’s nachts open en geuren verrukkelijk. De bloei is laat (augustus-september).

Wanneer bloeit de Hosta?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor grond heeft Hosta nodig?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extrHosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Hoe bestrijd ik slakken op Hosta plantaginea?

De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten. In tegenstelling tot veel hosta-soorten en -cultivars is Hosta plantaginea een uitgesproken zonliefhebber. Hij bloeit in warme zomers rijker dan in koude en kan jarenlang blijven staan.

emr5p1o8sxmw_w2400.jpg

Kenmerken: