Hosta (Big Daddy)

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich er tegoed aan hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer.

Hoe bestrijd ik slakken op Hosta ‘Big Daddy’?

Hosta ‘Big Daddy’ lijdt minder aan slakken dan sommige andere cultivars. Heb je toch last van slakken? Dan kan de daar met allerlei middeltjes tegen beschermd worden. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Op de site zijn nog meer tips te vinden om ziekten en plagen te bestrijden. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten. Wanneer ‘Big Daddy’ in vochtige, goed doorlatende grond staat, doet hij het erg goed in de schaduw.

Hoe bloeit de Hosta?

Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt de ‘Big Daddy’?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd. De meeste soorten die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van al die cultuurvormen groeien in Japan. De bladvorm loopt uiteen, van lancetvormig tot bijna rond, maar het zijn vooral de bladkleuren die de verschillen accentueren. Geel- en wittinten komen veel voor en daarnaast zijn er blauwachtige rassen, maar ook met een bijna gele bladkleur. ‘Big Daddy’ is een klassieker onder de grijsbladige hosta’s. De bloemen bloeien wit of mauve. Ze bereiken een hoogte van ongeveer een halve meter.

Wat voor grond is geschikt voor Hosta ‘Big Daddy’?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

4bi5q838lmhc_w2400.jpg

Kenmerken: