Hortensia (Annabelle)

De hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) wordt iets hoger dan een meter en heeft grote, halve bollen met witte, steriele bloemen. Deze ‘bollen’ hebben een doorsnede tot maximaal twintig centimeter.

Wanneer bloeit hortensia ‘Annabelle’?

In tegenstelling tot de bekendere macrophylla-hortensia’s bloeit hortensia ‘Annabelle’ zelfs na sterke snoei of een intens koude winter omdat de bloemknoppen pas vanaf het voorjaar worden gevormd.

Wat voor bloemen heeft hortensia ‘Annabelle’?

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. Hydrangea arborescens is een struik met opgaande bloeiwijze. Het blad is eirond, elliptisch of breed-eirond en zes tot zestien centimeter lang. De hortensia ‘Annabelle’ wordt iets hoger dan een meter en heeft grote, halve bollen met witte, steriele bloemen. Deze ‘bollen’ hebben een doorsnede tot maximaal twintig centimeter.

Waar kan ik hortensia ‘Annabelle’ planten?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Lees hier hoe je een hortensia kunt planten. De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Hoe en wanneer hortensia ‘Annabelle’ snoeien?

De meeste hortensia soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop verschillende hortensia´s worden gesnoeid is verschillend. Deze hortensia ‘Annabelle’ bloeit op eenjarige scheuten van juli tot en met augustus. Elk voorjaar dient u deze struik diep terug te snoeien op twee tot drie ogen en dunne twijgen te verwijderen. Hierdoor ontstaat op den duur een goed gevormd takkenskelet. Kijk bij hortensia snoeien voor een video en nog meer informatie over snoeien.

Wat te doen tegen ziekten en plagen?

Bij vochtig weer of te beschutte stand (onvoldoende ventilatie!) kunnen schimmelziekten (met name meeldauw) optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, snuitkevers en spint. Hiervoor zijn diverse bestrijdingsmiddelen beschikbaar waaronder een aantal op basis van natuurlijke stoffen.

9sg57748ue93_w2400.jpg

Kenmerken: