Hoornviooltje (Boughton Blue)

Is het Hoornviooltje geschikt als borderplant?

Het hoornviooltje Viola cornuta ‘Boughton Blue’ heeft violetblauwe bloemen. Deze behoren tot de Viola Cornuta Groep en komt voort uit kruisingen van Zuid-Europese soorten. Je ziet hoornviooltjes meestal in borders, maar ze zijn ook geschikt voor bloembakken. Het is een vrij kale, 15 à 30 cm hoge plant, De stengels zijn opmerkelijk driekantig. De plant vormt heel dunne uitlopers.

Welke soorten Viooltjes zijn er?

Viooltjes kent iedereen. Ze waren al bekend bij de Romeinen die deze naam aan de plant hebben gegeven. Violen komen over de hele wereld voor. In ons land ook een paar soorten in het wild. Met zo’n vierhonderd verschillende soorten is de variatie groot . Het meest bekend zijn de veelkleurige tweejarige viooltjes voor in bloembakken of in de tuin. Soms ook te zien als kamerplant. Dit viooltje is een vast plant. De bloeikleuren zijn wat ingetogener dan bij de tweejarige soorten.

Welke standplaats is geschikt voor Viola cornuta?

Violen hebben een hekel aan hoge temperaturen. Koele standplaatsen zijn geliefd. Sommige vragen zon, andere kunnen heel donker staan. Voor het hoornviooltje is vochthoudende grond en een koele standplaats optimaal. Maar als het erg koud wordt in de winter kun je ze beter afdekken. Aan het eind van de bloei kun je deze plant het beste oprooien, terugsnijden en opnieuw uitplanten.

Naast het hoornviooltje zijn er meerdere soorten violen. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

agv5aom80cip_w2400.jpg

Kenmerken: