Heucherella (Rosalie)

Wat voor bloemen krijgt de Heucherella alba ‘Rosalie’?

‘eucherella alba ‘Rosalie’ werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw als tweede Heucherella op de markt geïntroduceerd. Zij bloeit de gehele zomer met roze bloempjes.

Is de Heucherella makkelijk te onderhouden?

Kruisingen tussen geslachten onderling komen behalve bij orchideeën erg weinig voor. Heucherella is een uitzondering die de goede eigenschappen van beide ouders in zich verenigt. Het heeft mooi gevlekt blad, van de schuimkaars, Tiarella, en leuke trossen met bloemetjes, van het purperklokje, Heuchera, die gedurende de gehele zomer bloeien. Daarnaast is deze plant gemakkelijker in het onderhoud. Hij kruipt niet uit de grond en heeft minder last van taxuskevers. Enig nadeel is dat een aantal kweekvormen iets minder sterk is.

Is de Heucherella een bodembedekker?

Er zijn twee soorten Heucherella, een bodembedekkende en een niet-bodembedekkende afhankelijk van de soort Tiarella waarmee is gekruist. Ook ging men steeds meer Heuchera– soorten bij het kruisen gebruiken, waardoor vanaf 1990 talloze nieuwe cultivars werden aangeboden. Dit leidt er toe dat het steeds moeilijker wordt om een onderscheid te maken tussen wanneer iets een Heuchera, een Heucherella of een Tiarella is. Het zijn echter heel aantrekkelijke steenbreekachtigen die zeer rijk bloeien. Echte aanwinsten uit menselijke kweekkunst. Heucherella alba is afkomstig uit een kruising met een Tiarella die geen uitlopers maakt. Daarom is dit geen bodembedekker, maar gewoon een mooie bladplant.

Wat voor bodem heeft de Heucherella alba ‘Rosalie’ nodig?

Humusrijke grond die steeds voldoende vochtig moet zijn, en lichte schaduw zijn ideaal voor deze planten. Geef dus voldoende water. Maar ook een wat zonniger plek is prima, als de grond maar iets vochtig blijft. In het voorjaar het afgestorven blad weghalen om de nieuwe scheuten ruimte te geven. Geef in het voorjaar organische voeding. Compostmulch op de grond rond de planten is ook prima. Bij aanhoudende droogte extra water geven. Na enige jaren opnemen, scheuren en weer uitplanten.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

sdg5avd81gup_w2400.jpg

Kenmerken: