Hertshooi (Hypericum olympicum)

Is Hertshooi geschikt als rotsplant?

De Hypericum olympicum, zoals deze hertshooi voluit heet, komt uit Zuidoost-Europa en West-Azië. Geschikt als rotsplant of voor in de border, ook leuk tussen uitsparingen van verharding of paden of terras. Mooi met Campanula carpatica en Lithodora diffusa. Het is lage, plat bolronde halfheester met liggend opstijgende takjes.

Wat voor bloemen krijgt de Hypericum olympicum?

De groeihoogte bedraagt slechts ± 20 cm. De kleine blaadjes (1 à 2 cm) zijn elliptisch en puntig. De kleur is blauwgroen tot blauwgrijs. De bloemen zijn zuiver geel en staan alleen of met enkele bij elkaar aan de top van slanke takjes. De meeldraden zijn opvallend lang. Bloeitijd mei-juli. Zelf de Hypericum olympicum in een border planten? Op de site hebben we verschillende beplantingsplannen voor borders staan. Handig om inspiratie op te doen!

Wat is de functie van Hertshooi?

De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’.  Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten. Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Wat voor standplaats heeft Hypericum olympicum nodig?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is.

Kan ik Hertshooi snoeien?

In het voorjaar diep terugsnoeien. zonnig en bij voorkeur op een warme plekje waar water vlot wordt afgevoerd. de grondsoort is niet zo belangrijk. iets afdekken in de winter

f18542y8xh2m_w2400.jpg

Kenmerken: