Hertshooi (Cornflakes)

Wat voor bloemen heeft Hertshooi?

De hertshooi Hypericum androsaemum ‘Cornflakes’ heeft prachtige, heldergele bloemen.

Is de Hypericum androsaemum geschikt als tuinplant?

Hypericum androsaemum is een waardevolle tuinplant. Hij doet het goed in de vaste-plantenborder maar dan meer vanwege de bessen dan vanwege de bloemen. De bloemen zijn mooi, maar het zijn toch echt de meeldraden die de show stelen. Deze ogen als verstijfde wimpers. De jonge bladeren zijn vaak violetbruin van kleur. De onderzijde van volwassen bladeren is erg licht van kleur. De bloeitijd is juni-september. De besachtige vruchten zijn breed, ovaal tot rond van vorm, aanvankelijk vuurrood, later zwart.

Waarvoor wordt Sint-Janskruid gebruikt?

De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’. Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten. Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Hypericum androsaemum ‘Cornflakes’?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt voor de Hypericum androsaemum ‘Cornflakes’. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is.

Wanneer kan ik Hertshooi snoeien?

In het voorjaar diep terugsnoeien.

tb45hio8b9ib_w2400.jpg

Kenmerken: