Herfstvaren

Is de Herfstvaren winterhard?

De herfstvaren Dryopteris erythrosora komt oorspronkelijk uit China en Japan. De soortaanduiding erythrosora verwijst naar de rode (erythros) sporenhoopjes (sora) op deze varen. De Nederlandse naam herfstvaren heeft niets met de herfst als jaargetijde te maken, maar met de bladkleur van de jonge bladeren. Die is namelijk brons tot rood. Je hebt wel even geduld nodig, want deze varen komt pas boven de grond in mei. In zachte winters behoudt hij zijn blad. De naam van het varengeslacht Dryopteris is afkomstig van de Griekse woorden ‘drys’ (eik) en ‘pteris’ (varen). Dit verwijst naar hun oorspronkelijke vindplaats in de eikenbossen op het noordelijk halfrond. Dit varengeslacht is een van de soortenrijkste met veel soorten die leuk zijn voor in de tuin.

Wat voor standplaats heeft de Dryopteris erythrosora nodig?

Voor deze Dryopteris erythrosora is het van belang de situatie op de oorspronkelijk vindplaatsen (eikenbossen) zo goed mogelijk na te bootsen. De grond moet daarom humusrijk zijn. Doordat eikenbossen over het algemeen wat lichter zijn, kunnen deze varens redelijk goed wat licht verdragen, maar ze staan het beste op een schaduwrijke plek. Ze hebben wel een hekel aan wind en droogte.

Hoe kan ik de Herfstvaren snoeien?

Snijd deze varens af in maart of april. Eerder kan zorgen voor vorstschade aan de nieuwe scheuten. Wat later maak je het jezelf moeilijk omdat er tussen het nieuwe loof geknipt moet worden. Mulch in het najaar met humusrijke grond, zodat de varen voeding krijgt en de minder winterharde soorten hebben een beetje extra bescherming. Doordat de herfstvaren pas in mei boven de grond komt, kun je het beste wachten tot april om hem af te knippen.

flw5iiq8j3lk_w2400.jpg

Kenmerken: