Herfststeenbreek

De herfststeenbreek Saxifraga cortusifolia ‘Rubrifolia’ heeft rode bloemstengels en bruinrode bladeren.

Waar komt de naam van de Herfststeenbreek vandaan?

Steenbreek dankt zijn naam aan een bijzondere eigenschap. Naast de Nederlandse naam duidt ook de Latijnse geslachtsnaam Saxifraga deze eigenschap aan: saxum is steen en frango is breken.

Wanneer bloeit de Herfststeenbreek?

Deze plant groeit namelijk in rotsachtige gebieden. Met name in spleten waarin zich wat voedingsstoffen en water kunnen verzamelen. De wortels van deze plant scheiden zuren af waardoor natuursteen wordt opgelost. Door zo ‘stenen te breken’ bevecht deze plant zich een plaatsje in rotsachtige omgeving. Herfststeenbreek is de enige soort steenbreek die in het najaar bloeit. Dit begint pas in september. De kleine bloemetjes zijn zeer teer en met een hoogte van slechts 25 centimeter is dit een minder opvallende plant in de tuin. We zien hem daarom vaak apart in een rotstuin, waar het de laatste plant is die nog bloeit.

Wat is een goede standplaats voor de Saxifraga cortusifolia ‘Rubrifolia’?

De Saxifraga cortusifolia ‘Rubrifolia’ is van oorsprong een bosplant en daarom is een humusrijke, niet te droge grond het meest geschikt. Een plek in de zon tot halfschaduw is het best. Deze plant heeft geen onderhoud nodig. Alleen als het hard vriest, kun je de plant beter afdekken met gaas (bijvoorbeeld vitrage). Meer manieren om vorst tegen te gaan zijn te vinden in het artikel planten beschermen tegen vorst.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan!

ikj5xtz8hkac_w2400.jpg

Kenmerken: