Heiligenbloem

Is de Santolina charmaecyparissus geschikt als borderplant?

Santolina chamaecyparissus, zoals de heiligenbloem officieel heet, kom je tegen van de Pyreneeën tot in Noordwest-Italië. Grijsbladige planten brengen rust in de kleurrijke border. Soms als haagje gebruikt. Sterk vertakkend en opvallend geurend, wintergroen dwergstruikje, dat overigens steeds bij vaste-plantenkwekers in cultuur is. De zeer kleine blaadjes van de Santolina chamaecyparissus zijn kamvormig en veerdelig. De plantjes worden tot 50 cm hoog. De alleenstaande bloemhoofdjes bestaan uitsluitend uit gele buisbloempjes. De bloei vindt plaats in juli-augustus.

Hoe hoog wordt de Heiligenbloem?

Het zijn kleine struikjes met veelal veerdelige bladeren, die afwisselend geplaatst zijn. De groeivorm is meestal min of meer rond. De hoogte bedraagt zelden meer dan 50 cm. In de zomerperiode bloeit deze sterk geurende plant met meestal gele, soms witte bloemhoofdjes. Deze missen de lintbloempjes en bestaan dus uitsluitend uit buisbloempjes (‘knoopjes’). De bloemhoofdjes staan alleen aan het eind van vrij lange dunne steeltjes.

Hoe kan ik de Heiligenbloem snoeien?

Alleen zonnige en warme standplaatsen komen in aanmerking. Dit valt ook wel af te leiden uit hun natuurlijke groeiplaatsen. De grond moet goed doorlatend zijn. Snoei wordt goed verdragen. Kans op vorstschade bij strenge vorst is aanwezig. In dat geval in het voorjaar diep terugknippen. Daarnaast zijn er meer tips om planten tegen vorst te beschermen. Heiligenbloem groeit alleen goed op zonnige, beschutte plaatsen en in grond die heel vlot overtollig water kwijt raakt (met name in de winterperiode). Bescherm de struikjes in de winter.

ua65ylc8sdu8_w2400.jpg

Kenmerken: