Heesterganzerik (Abbotswood)

De heesterganzerik Potentilla fruticosa ‘Abbotswood’ groeit breed, wordt tot een meter hoog en heeft blauwgroene bladeren. Het is de beste witbloeiende vorm met grote helderwitte bloemen.

Is de Heesterganzerik een bodembedekker?

Potentilla fruticosa komt uit Europa, Noord-Azië, China. Deze plant staat goed in een heesterborder, maar hij is ook goed toe te passen als solitair, als bodembedekker of als haagje. Hij wordt hooguit anderhalve meter hoog en groeit breed uit. De roodbruine twijgen zijn ook interessant om te bekijken; aanvankelijk zijn ze behaard, later schilferen ze af. De bloemen van de wilde soort zijn diepgeel van kleur, 2 à 3 centimeter in doorsnede.

Wat is de functie van de ‘Abbotswood’?

Potentilla is een rijkbloeiend plantengeslacht met de zon in z’n bloemen. De naam Potentilla heeft te maken met medicinale krachten waar men vroeger bij deze plant van overtuigd was. We weten niet meer waarom. Het zijn in hoofdzaak kruidachtige planten, waarvan de meeste overblijvend zijn. Maar er is ook een struikvorm, Potentilla fruticosa, die in particuliere tuinen en openbaar groen veel wordt toegepast.

Wanneer bloeit de Heesterganzerik?

De planten groeien heel divers, van kruipend tot opgaand. De bloemen zijn heel vaak geel, maar rood, roze of wit komt bij de kweekvormen ook voor. De bloeiwijze kan variëren van een tros tot een tuil, maar typen met alleenstaande bloemen zijn er ook. De meeste bloeien in de zomer, grofweg tussen juni en september.

Potentilla fruticosa ‘Abbotswood’ onderhoud

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats. De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond. Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terug snoeien tot vlak boven de grond. De struikganzerik groeit in alle grondsoorten, zowel zuur als kalkrijk. En als hij op een heel zonnig plekje staat, kun je de meeste bloemen verwachten. Elk voorjaar diep terugsnoeien houdt de struikjes mooi compact. Geef alleen wat voeding als u merkt dat de struik minder rijk gaat bloeien.

xdk50k380bq9_w2400.jpg

Kenmerken: