Guldenroede (Goldkind)

De guldenroede ‘Goldkind’ bloeit geel tegen het einde van de zomer. Lees meer over deze plant.

Wanneer groeit de guldenroede?

De guldenroede Solidago ‘Goldkind’ bloeit prachtig zuivergeel in augustus en september, wordt 60 centimeter hoog en stoelt langzaam uit. Dit is zeker geen sterke woekeraar. Hij is gemakkelijk binnen de perken te houden. Steun is niet nodig. De stengels zijn zeer sterk.

Wat is de functie van de Solidago ‘Goldkind’?

De naam Solidago is afgeleid van solidus wat ‘stevig’ betekent en ago dat ‘maken’ betekent. Stevig maken dus, een eigenschap die verwijst naar de geneeskundige eigenschappen die Solidago heeft. In Amerika gebruiken Indianenstammen de plant tegen beten van ratelslangen. Maar het staat ook bekend om zijn waterafdrijvende werking en als wondkruid.

Wanneer bloeit de Guldenroede?

De naam guldenroede klinkt bijna iedereen bekend in de oren en dat terwijl er van de meer dan 130 soorten van deze vaste planten maar één echt Europees is, de rest is Noord-Amerikaans. Enkele soorten zijn hier inmiddels wel ingeburgerd. Dat komt door hun woekerende eigenschappen, het makkelijke uitzaaien en het feit dat ze perfect tegen ons klimaat bestand zijn. In de tuin zie je eigenlijk alleen rassen die minder sterk woekeren dan de ‘wilde’ soorten en vaak veel rijker bloeien. De goudgele bloemen verschijnen in grote pluimen aan het eind van de stengel. Ze bloeien in de nazomer en zijn voor bijen en vlinders een heerlijk nectarfeest.

Waar groeit de Solidago het beste?

Solidago groeit goed in iedere normale tuingrond. Ze staan het liefst zonnig, maar lichte schaduw wordt wel verdragen. Geef in het voorjaar, na het weghalen van het afgestorven plantenmateriaal, een goede basisbemesting. Bij droogte water geven.

4ol52ql8gakz_w2400.jpg

Kenmerken: