Grootmoeders oorbel

De Leycesteria formosa struik is een vrij zeldzame verschijning in ons land. Haar Nederlandse naam grootmoeders oorbel, dankt de plant aan de bijzondere hangende bloemen. Het is de moeite waard om deze goed van dichtbij te bekijken.

Hoe ziet Leycesteria formosa oorbel eruit?

De bloempjes zijn wit en hebben roodpaarse schutbladeren in een aantal ‘etages’. Hierdoor lijken het inderdaad een soort oorbellen, wel van groot formaat. In de schutbladeren ontstaan bessen die verkleuren van rood tot donkerpaars. Bijzonder aan deze struik is dat het mogelijk is tegelijkertijd bloemen en vruchten te zien. Bij andere planten zijn meestal de bloemen weg als de vruchten verschijnen. De rijpe bessen zijn eetbaar en smaken naar rozijnen met karamel of chocolade. Ze rijpen niet allemaal tegelijk, dus het is ideaal er langs te lopen en er af en toe een paar van af te snoepen. Ze worden ook zeer gewaardeerd door vogels, onder andere fazanten. Daardoor is de plant ook bekend onder de namen karamelbes en fazantenbes. De takken zijn hol en hebben wel iets weg van bamboe of riet. Ze bereiken een hoogte van anderhalf tot twee meter en gaan dan sierlijk hangen. De struik is afkomstig uit het gebied rond de Himalaya en is in zijn Latijnse naam vernoemd naar een Engelse rechter in Bangladesh. Formosa slaat niet op de oude benaming van Taiwan, maar is Latijns voor mooi gevormd.

Wat is de beste plek voor de Leycesteria formosa?

De beste plek voor de Leycesteria formosa is een zonnige en warme plaats.

Kan ik grootmoeders oorbel snoeien?

De struik is afkomstig uit de Himalaya en meestal bevriest hij in de winter. Dat is geen probleem want je kunt in het voorjaar de takken terugknippen tot op het houtige deel. In zachte winters kun je besluiten de takken er aan te laten zodat de struik kan doorgroeien tot een hoogte van twee meter.

Op de hoogte blijven van leuke tuininspiratie? Houd hiervoor onze website in de gaten.

ghi56gg8dbq6_w2400.jpg

Kenmerken: