Goudschubvaren

Is de Goudschubvaren geschikt voor een tuin?

De goudschubvaren Dryopteris affinis ‘Crispa’ is een kweekvorm met gekroesd blad en blijft met een hoogte van een halve meter wat lager dan de soort. De naam van het varengeslacht Dryopteris is afkomstig van de Griekse woorden ‘drys’ (eik) en ‘pteris’ (varen). Dit verwijst naar hun oorspronkelijke vindplaats in de eikenbossen op het noordelijk halfrond. Dit varengeslacht is een van de soortenrijkste met veel soorten die leuk zijn voor in de tuin. De goudschubvaren is een Europese varen en blijft in de tuin het langste groen van alle soorten Dryopteris. Heel opmerkelijk zijn de kafschubben waaraan deze varen haar naam dankt. Kafschubben zijn kleine, meestal bruine schubjes aan de takken. In dit geval zijn ze eerst goudkleurig en kleuren naar kastanjebruin. Deze soort wordt ongeveer een meter hoog en een meter breed.

Welke bodem is het beste voor Dryopteris affinis ‘Crispa’?

Voor deze varens is het van belang de situatie op de oorspronkelijk vindplaatsen (eikenbossen) zo goed mogelijk na te bootsen. De grond moet daarom humusrijk zijn. Doordat eikenbossen over het algemeen wat lichter zijn, kunnen deze varens redelijk goed wat licht verdragen, maar ze staan het beste op een schaduwrijke plek.

Hoe kan het beste de Goudschubvaren snoeien?

Ze hebben wel een hekel aan wind en droogte. Snijd deze varens af in maart of april. Eerder kan zorgen voor vorstschade aan de nieuwe scheuten. Wat later maak je het jezelf moeilijk omdat er tussen het nieuwe loof geknipt moet worden. Mulch in het najaar met humusrijke grond, zodat de varen voeding krijgt en de minder winterharde soorten hebben een beetje extra bescherming.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws kan door onze tuinblog in de gaten te houden. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

pzn50ed8arv2_w2400.jpg

Kenmerken: