Goudiep

Hoe hoog wordt de Goudiep?

De goudiep Ulmus x hollandica ‘Wredei’, is de iep die het meest geschikt is voor de kleinere tuin. Hij wordt niet zo hoog, zo’n 6 meter. Hij heeft in het begin mooi goudgeel blad, dat in latere jaren meer bronsgroen wordt.

Wat zijn de bedreigingen van de Ulmus x hollandica?

De Ulmus x hollandica is een kruising van twee andere iepsoorten. Het is een kanjer die redelijk snel groeit tot een hoogte van dertig tot veertig meter. Hij loopt al vroeg uit, in maart. Iepen of olmen zijn typische Hollandse bomen die momenteel sterk worden bedreigd. De iepspintkever boort prachtige gangen in het hout. Dat is op zich nog niet zo erg. Echter, door van de ene naar de andere boom te gaan, verspreiden zij een schimmel die de sapstroom van de iep verstopt. Bij warm weer krijgt de boom daardoor onvoldoende vocht bij zijn bladeren, die verwelken en bruin worden. Vervolgens sterft het langzaam af. Mocht dit bij jou onverhoopt gebeuren, dan dien je direct de gemeente te waarschuwen om de boom volledig te verwijderen. De afgelopen decennia is veel onderzoek besteed aan het kweken van resistente rassen, maar deze zijn nog niet gevonden. Pessimisten verwachten daardoor dat de meeste soorten over vijftig jaar niet meer in ons land voorkomen. Dat is jammer, want het is een sierlijke boom. Zeer goed bestand tegen zeewind en luchtverontreiniging. De bloei stelt niets voor (roodbruine helmknopjes), maar de gevleugelde vruchten rijpen zeer snel. In mei reeds vallen ze van de boom. Vroeger lagen de Amsterdamse grachten er vol mee.

Hoe kan ik de Goudiep onderhouden?

Er is geen onderhoud nodig voor de iep. Houd alleen de iepenziekte in de gaten. Te herkennen aan verwelkte en bruine bladeren. Goudiepen hebben minder tot geen last van de iepenziekte, maar wel last van luis en spint. Informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

De goudiep staat goed in een kleine tuin. Meer weten over het aanleggen van een kleine tuin? Kijk dan eens in het artikel kleine tuin ontwerpen.

7045n6784umb_w2400.jpg

Kenmerken: