Glidkruid

Glidkruid, Scutellaria incana, wordt gekweekt voor de sier. In de zomer verschijnen mooie zachtblauwe bloemen. Met de grijsachtige kelkjes vormen zij een subtiele combinatie. Bijzonder is de vorm van de bloemen. Het lijkt op een honkbalpetje. In Noord-Amerika, waar deze soort vandaan komt, wordt hij ook wel skull cap genoemd. Ondanks dat grijsbladig glidkruid al jaren gekweekt wordt in ons land, is het een niet alledaagse verschijning. Terwijl dit een prachtige plant voor elke border is, waar die uitstekend combineert met grassen en grijsbladige planten.

Welke geneeskracht bevat glidkruid?

Glidkruid, Scutellaria, groeit over de hele wereld behalve in Zuid-Afrika. De in het wild voorkomende soorten hebben medicinale krachten. Ze hebben een positieve invloed op de spijsverteringsorganen en het reduceren van nervositeit. Echter, gebruik zonder arts wordt afgeraden. De wetenschappelijke naam Scutellaria slaat op de zaadjes die worden gevormd. Ze hebben iets weg van een schoteltje (scutella in het Latijn).

Welke grond is het meest geschikt voor Scutellaria incana?

Glidkruid gedijt het best in een enigszins vochtige grond in de volle zon tot halfschaduw. Water geven is dus belangrijk. Er is weinig onderhoud. Je hoeft alleen in het voorjaar de plant af te knippen.

w3s549y85q69_w2400.jpg

Kenmerken: