Gipskruid (Rosenschleier)

Er zijn vele soorten gipskruid, zoals bijvoorbeeld Gypsophila ‘Rosenschleier’.

Wat voor kleur bloemen krijgt de Gypsophila ‘Rosenschleier’?

Het gipskruid Gypsophila ‘Rosenschleier’ heeft heel lichtpaarse bloemen. Het is een sterk ras dat beter tegen een vochtige bodem kan.

Wordt Gipskruid gebruikt als snijbloem?

De soort Gypsophila paniculata wordt massaal als snijbloem geteeld en stond jarenlang in de top 10 van de meest populaire snijbloemen. De takjes werden van oudsher gebruikt als bijmateriaal in boeketten. De laatste tijd wordt dit beschouwd als een beetje ouderwets. Er zijn intussen vele andere soorten die geschikt zijn als bijmateriaal.

Is Gipskruid winterhard?

Het geslacht Gypsophila telt wel tachtig soorten die zowel een- als meerjarig kunnen zijn. De herkomst ligt in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied en daarom zijn niet alle soorten even winterhard in ons klimaat. Ze komen daar vooral voor op kalkhoudende grond en hebben daar hun Latijnse geslachtsnaam Gypsophila aan te danken. Gypsos staat voor kalk en philos voor minnend, kalkminnend dus.

Wat voor standplaats is het beste voor Gypsophila ‘Rosenschleier’?

Van oorsprong is gipskruid een kalkminnende plant, maar de tolerantie van geteelde soorten voor grond met weinig kalk is groot. De Gypsophila ‘Rosenschleier’ mag in elk geval niet te nat komen te staan. Daarom dient de grond poreus te zijn. Een zonnige standplaats is belangrijk.

Hoe kan ik Gipskruid snoeien?

Voor het onderhoud is het voldoende de plant in het voorjaar af te snijden. Je kunt dan tevens een handje kalkhoudende meststof, zoals beendermeel, op de grond bij deze plant strooien.

0a75l4q80q7l_w2400.jpg

Kenmerken: