Gestreepte witbol

De gestreepte witbol Holcus lanatus is een in veel tuinen voorkomend ‘onkruid’ dat het goed doet in de Lage Landen. Vaak vormt het taaie, wat grijsgroene pollen in verder groene gazons. Holcus is ook het gras dat in mei en juni veel hooi- en weilanden laat golven in de wind door de wiegende volle pluimen.

Welke soorten Holcus zijn er?

Holcus bestaat uit twee soorten: Holcus mollis en Holcus lanatus. Beide soorten hebben volle pluimen die eind juni, als de zaden rijpen, dicht opeenstaan in wuivende witte pruiken; vandaar de naam witbol. Zowel het blad als de stengel van de gevlekte witbol zijn zacht behaard. De stengels kunnen rechtopgaand of geknikt opstijgend zijn. De plant vormt geen wortelstokken dit in tegenstelling tot gladde witbol. Gestreepte witbol bloeit van mei tot september in dichte pluimen. Het blad is grijsgroen en is voorzien van zachte haartjes. Langs de bladrand zitten lange haren. Elk blad heeft een lengte van maximaal 20 cm en is fijngepunt. Het tongetje (ligula) is tot 4 mm lang en heeft een vlakke top.

Hoe kan ik de Gestreepte witbol onderhouden?

De gestreepte witbol wordt ook wel eens gezien als onkruid en heeft derhalve weinig nodig. Bemesten of een andere speciale verzorging is dan ook niet nodig.

Is het nodig om de Gestreepte witbol te snoeien?

Als je verzekert wilt zijn van een mooie bloei in het nieuwe jaar, snoei dan flink terug na de bloei. In het artikel snoeigereedschap geven we tips over het juiste snoeigereedschap dat u kunt gebruiken.

Op de site kunt u nog meer tips en informatie vinden. Blijf bijvoorbeeld op de hoogte van het laatste tuinnieuws. Daarnaast vindt u hier ook informatie over evenementen en ideeën voor de tuin. Inspiratie kunt u op doen door eens een kijkje te nemen bij de kijktuinen. Hier vindt u een uniek inkijkje in de tuinen van andere tuinliefhebbers. Of lees meer over diverse soorten planten, bomen en bloemen in onze plantenindex.

j8n5j088ppyw_w2400.jpg

Kenmerken: