Gevlekte dovenetel (Album)

Is de Gevlekte dovenetel geschikt als bodembedekker?

De gevlekte dovenetel Lamium maculatum ‘Album’ is witbloeiend. Lamium maculatum is een zeer goede bodembedekker, ook voor schaduwrijke plaatsen. De plant wordt bijvoorbeeld gebruikt als ‘ondergrond’ voor aronskelken en flinke varens. Een tot 25 centimeter hoge, zeer sterke vaste plant met vrij slappe, wortelende stengels en opgaande stengels die bloeien. De eironde bladeren zijn witgevlekt. De 2 à 3 centimeter grote lipbloemen zijn paarsrood, maar in het wild worden ook roze en witte bloemen, hoewel zelden, aangetroffen. De bloei kan al in april beginnen. De dovenetel is een bodembedekker die letterlijk zijn kansen grijpt. Meer lezen over bodembedekkers kan op onze site.

Wat is de functie van de Lamium maculatum ‘Album’?

Alle soorten kunnen behoorlijk woekeren. Het zijn planten met opvallend vierkante stengels en tegenoverstaande getande bladeren. In ons land vooral bekend van de wilde witte dovenetel (Lamium album). Ben je geprikt door een brandnetel, wrijf er dan met blad van de dovenetel over en het sap haalt de prikkeling weg. Vandaar de naam dovenetel. De planten hebben veel mooie lipbloemen die bloeien tussen mei-augustus. Afhankelijk van de soort is de hoogte tussen 25 en 60 centimeter. De dovenetel is oorspronkelijk inheems (onder andere in Zuid-Limburg), maar is daar nu voor het grootste deel verdwenen. In de Middeleeuwen gebruikte men de bloemen om tuberculose of ontsteking aan de ademhalingswegen te bestrijden.

Wat voor bodem is geschikt voor de Gevlekte dovenetel?

Voor de gevlekte dovenetel voldoen alle grondsoorten, mits deze niet te droog zijn. Hij doet het goed in zon en schaduw. Als hij gaat woekeren, de planten opnemen en scheuren. Er zijn meerdere soorten van de gevlekte dovenetel in de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.

Ga je een nieuwe tuin aanleggen en mag de gevlekte dovenetel daar zeker niet in ontbreken, kijk dan ook eens bij de beplantingsplannen. Het is namelijk verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting als je een nieuwe tuin aan gaat leggen.

cmh5usx86fsf_w2400.jpg

Kenmerken: