Gele aronskelk

Wat voor bodem is geschikt voor de Gele aronskelk?

De gele aronskelk, Lysichiton americanusis zeer imposant en komt uit Noord-Amerika. Het is een grote plant die veel ruimte nodig heeft (minstens 1 vierkante meter per plant) en bovendien diepe grond vraagt (zeker 50 cm bewortelbaar). De Lysichiton americanus groeit prima in de zon, maar verdraagt behoorlijk veel schaduw, kan tot in 5 cm diep water staan en wordt 60 tot wel 100 cm hoog. De grond in een moeras moet wel wat zuur zijn en zeker voedzaam. De bloeiwijzen met hun gele schutbladeren en groene bloeikolven verschijnen voor het groene blad. Die bladeren kunnen gemakkelijk 1 m lang worden. Net als alle soorten Lysichiton staat de Lysichiton americanus graag met aijn wortels in natte grond tot zelfs 5 cm diep water. Het zijn probleemloze planten, waarvan de een veel beter tegen barre winterse omstandigheden is bestand dan de andere. In het voorjaar afgestorven plantendelen verwijderen. Geef uitsluitend waterplanten-mestpillen in de grond bij de wortels als de planten in de vijveroever staan. Dit om sterke vervuiling en alggroei in de vijver tegen te gaan. Zorg dat de wortels van de Lysichiton americanus nooit droog komen te staan.

Is de Lysichiton americanus een vaste plant?

Lysichiton behoort tot de grote familie van de aronskelkachtigen. Het zijn allemaal vaste planten. Veel daarvan staan graag vochtig, sommige zelfs liefst uitgesproken nat. Ze zijn bijna allemaal goed te herkennen aan de grote, soms heel mooi gekleurde schutbladeren achter de bloeiwijzen. De laatste is meestal een kolf die dichtbezet is met kleine onopvallende bloempjes. Dat geldt ook voor de twee soorten Lysichiton die voor de aanplant in moerassen en natte vijveroevers worden gekweekt.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Naast tuinnieuws is hier informatie over evenementen te vinden en ideeën voor de tuin. Inspiratie opdoen kan ook. Neem hiervoor eens een kijkje bij de kijktuinen.

d7x5y0e8kmvn_w2400.jpg

Kenmerken: