Vingerhoedskruid (Digitalis lutea)

Hoe hoog wordt vingerhoedskruid Digitalis lutea?

Geel vingerhoedskruid Digitalis lutea komt uit Europa. Een niet al te opvallende vingerhoedskruidsoort, die vooral aangeplant wordt in natuurtuinen samen met bijvoorbeeld varens, maar kan ook in een gewone border staan. Het is een kale, opgaande vaste plant die zo’n 60 tot 100 cm hoog wordt. De aan de voet versmalde lancetvormige bladeren zijn aan de randen gezaagd. De eenkleurige gele tot 2 cm grote bloemen staan horizontaal of iets hangend. Ze bevinden zich in naar een zijde gekeerde trossen.

Wanneer bloeit vingehoedskruid?

De bloei vindt plaats in juni-juli-augustus. Vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant. De stengel met een prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Maar, zet de bloemen niet zomaar op je vingers want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Wat voor bodem gebruik ik voor de Digitalis lutea?

Vingerhoedskruid stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Het is in feite een kalkplant, maar in grond zonder veel kalk is de groei ook goed. Wat humus in de grond is ideaal. Een beetje schaduw wordt goed verdragen. Deze leeft in tegenstelling tot veel andere Digitalis-soorten lang.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dat kan! Hou hiervoor onze tuininspiratiepagina in de gaten. Daarnaast vindt je hier informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

po853o282t32_w2400.jpg

Kenmerken: