Gagel

Gagel Myrica gale ruikt heerlijk. Dat komt door kleine harspuntjes die aan de onderkant van de bladeren zitten. Knijp maar eens in een blad als je er langs loopt.

Bijzonderheden van gagel

Maar voordat dit blad aan de struik zit, heeft hij al prachtig gebloeid met goudbruine katjes. Dit valt zeer op vanwege het ontbreken van het blad. We noemen dit daarom ook een naaktbloeier. Verder heeft de struik geen echte bijzonderheden. Wel is hij zeer winterhard waardoor hij tot in het hoge noorden voorkomt.

Waarvoor wordt gagel gebruikt?

Ook in ons land komt de gagel in de natuur voor. Met name op natte en zure grond, bijvoorbeeld bij heidevelden. Hij wordt daarom ook vaak in een  heidetuin toegepast. Net zo vaak kom je gagel ook binnen tegen als snijgroen in een boeket. Vroeger werd gagel toegepast in geneesmiddelen om onder meer pijn te verzachten (gale komt van het Keltische woord gal voor balsem) en in drank, bijvoorbeeld bier, vanwege het aroma.

Hoe moet ik gagel onderhouden?

Gagel is een struik die het goed doet op zeer natte grond. Daarom moet je bij droogte de bodem vochtig te houden. Water geven is dus erg belangrijk. Voor de rest is onderhoud niet nodig.

Meer weten over diverse soorten bomen, planten of bloemen? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

vma5yfc8gpem_w2400.jpg

Kenmerken: