Fuchsia (gracilis)

De Fuchsia magellanica var. gracilis heeft een rode kelk en een paarse kroon. Fuchsia magellanica is heel goed te gebruiken als een zeer langdurig bloeiende borderplant. Het is een opgaande struik die hier bovengronds jaarlijks afsterft. De bloemen hangen aan behaarde steeltjes van enkele centimeters lengte.

Wat is de bloeitijd van de fuchsia?

De kelkbladeren en de bloembuis zijn rood. De kroonbladeren hebben een purperviolette gloed. De bloemtakken hangen sierlijk over. De bloei vindt plaats in de bloeitijd juli-augustus-september. Soms nog in oktober, indien het weer althans gunstig is. De bloemen van fuchsia’s zijn heel karakteristiek. In afwijking van de meeste bloemen zijn de bloembuis en de vier kelkbladeren opvallend gekleurd. Die kleur wijkt dikwijls af van de kroonbladeren. Een en ander maakt de fuchsia een uiterst populaire tuinplant en een verzamelobject.

Welke fuchsia soorten zijn er?

Er zijn heel wat verschillende (wilde) soorten fuchsia’s. Maar het aantal cultivars dat is ontstaan is nog vele malen groter. In feite zijn het heesters die in hoogte uiteenlopen van enkele centimeters tot wel bijna 10 m. De eerste kruipen over de grond, de laatste gedragen zich als klimplanten.

Is de fuchsia winterhard?

Echt winterhard zijn ze niet, maar enkele soorten en cultivars kunnen onze winters al dan niet onder een licht dek wel degelijk doorstaan. Ze sterven boven de grond af en lopen in het voorjaar weer uit, en dan is hun gedrag identiek aan dat van vaste planten. Wanneer ze groeien in landen met een mild klimaat sterven de stengels niet af en verhouten ze. Zo kunnen ze ook grotere hoogten bereiken want ze verlengen zich. Er bestaat wel een winterharde fuchsia.

Waar kan ik een fuchsia planten?

Het is al vermeld dat fuchsia’s niet winterhard zijn. Het overgrote deel van de in de tuin toegepaste exemplaren wordt of in het najaar weggegooid of wordt als een kuipplant behandeld en dus voor de winter overgeplaatst naar ruimtes waar het niet vriest. De planten hebben een sterke voorkeur voor humusrijke grond en voldoende voedsel.

Hoe moet ik mijn fuchsia verzorgen?

Fel zonlicht moet vermeden worden. De mooiste exemplaren groeien op plaatsen waar uitsluitend getemperd zonlicht kan doordringen. De Fuchsia magellanica var. gracilis is een echte schaduwplant. In de grond moet voldoende humus aanwezig zijn en hij moet ook ruim van voedsel zijn voorzien. De beste standplaats is heel licht beschaduwd. Fuchsia’s houden van gefilterd licht.

Hoe en wanneer kan ik de fuchsia snoeien?

Moet je de fuchsia snoeien? In het voorjaar moet je de fuchsia diep terugknippen en in het najaar wat dek rond de planten aanbrengen. Je kunt de fuchsia ook stekken.

p1x5icu8u4vq_w2400.jpg

Kenmerken: