Floks (Phlox Subulata-groep)

Deze floks of vlambloem komt uit de Phlox Subulata-groep, die bestaat uit kruisingsproducten met verschillende ouders.

Eigenschappen van floksen

Floksen zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Informatie over de verschillende soorten floksen is te vinden in de plantenindex.

Wanneer bloeien floksen?

Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor. Deze floks komt voor in het midden en oosten van Noord-Amerika. Het zijn schitterende borderplanten. Laag, 5 à 15 cm hoog, zodenvormend en met liggende en deels opgaande stengels en priemvormige blaadjes.

Wat voor een bloemen hebben floksen?

De bloemen staan met 2, 3 of 4 bij elkaar in leuke pluimpjes. Ze meten 1 à 2 cm in doorsnede en zijn bij de oorspronkelijke soort roze. De liggende stengels wortelen erg gemakkelijk. In de Subulata Groep komen ook lila tot donkerrode bloemtinten voor.

Wat voor een grond heeft de Phlox Subulata-groep nodig?

Floxen hebben humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter.

Hoe moet ik de Phlox Subulata-groep bemesten?

Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. In het voorjaar een goede basisbemesting van organische mest geven. Na enige jaren kunt u deze flox opnemen en opnieuw uitplanten. Bij aanhoudende droogte gieten.

Bent u een echte tuinliefhebber en wilt u op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws, dat kan! Op hét tuinblog staan de leukste nieuws, evenementen en ideeën over tuinieren. Volg ons tuinblog voor elke dag nieuwe inspiratie.

by85miw84p1v_w2400.jpg

Kenmerken: