Floks (Rijnstroom)

De floks of vlambloem Phlox ‘Rijnstroom’ heeft roze bloemen en wordt halfhoog, tot bijna een meter.

Wat voor een soorten floksen bestaan er?

De Phlox ‘Rijnstroom’ is een prachtige bloeier. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

De Phlox ‘Rijnstroom’ uit de Paniculata-groep

De Phlox Paniculata-groep komt uit Oostelijk deel van de VS. Het zijn zeer goede borderplanten, die in geen enkele tuin mogen ontbreken. Een goede border aanleggen is nog een hele kunst. De Phlox ‘Rijnstroom’  is niet altijd gemakkelijk te combineren met andere planten. Gypsophila, Echinops, Veronicastrum en Campanula lactiflora zijn goede partners.

Wat zijn eigenschappen van de Phlox ‘Rijnstroom’?

Bij de cultivars varieert de groeihoogte van één tot bijna twee meter. De wilde vorm wordt ook hoog. Phlox paniculata is een opgaande vaste plant met vrij stevige stengels die wat houtig aandoen. De bladeren zijn langwerpig tot ovaal. De kleur is licht- of donkergroen, soms zelfs een beetje bruinachtig. De bloemen staan in grote pluimen (juli-augustus-september) en verspreiden een heerlijke geur, met name ’s avonds na een warme vochtige dag. De oorspronkelijke vorm (zeer aan te bevelen) heeft kleine lilaroze (of witte) bloemen.

Hoe moet ik de Phlox ‘Rijnstroom’ verzorgen?

Floksen hebben humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter. Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. Deze floksen houden van een humeuze, vochthoudende tuingrond. Heel zware kalkrijke grond evenals voedselarme zandgrond zijn niet geschikt. Floks kan jarenlang blijven staan.

ouw5k1h85npr_w2400.jpg

Kenmerken: