Floks (Clouds of Perfume)

De floks of vlambloem Phlox divaricata ‘Clouds of Perfume’ heeft bleekblauwe bloemen.

Is Floks geschikt voor in een rotstuin?

De Phlox divaricata komt uit het oosten van Noord-Amerika. Het is een prachtige rotsplant, ook geschikt voor de border. Een tot 30 à 40 cm hoge vaste plant met uitlopers en talloze kortbehaarde, opstijgende stengels. Bladeren tot 5 cm lang en langwerpig.

Wat voor bloemen krijgt Phlox divaricata in bloei?

De sterk geurende bloemen zijn lila van kleur en zijn verenigd in betrekkelijk armbloemige tuilen (3 à 7 per bloeiwijze). De bloei vindt plaats in mei-juni. Floksen zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

Wat voor standplaats is geschikt voor Phlox divaricata ‘Clouds of Perfume’?

De Phlox divaricata ‘Clouds of Perfume’ heeft humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter. Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. Deze soort heeft een uitgesproken voorkeur voor koele plaatsen waar de zon maar weinig schijnt. De grond moet goed ontwateren, maar mag tijdens de groei- en bloeiperiode zeker niet te droog zijn. Planten regelmatig verjongen, ze leven meestal niet echt lang.

z3h5nbq8khrp_w2400.jpg

Kenmerken: