Elfenbloem (Lilafee)

De elfenbloem Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’ heeft lichtpaarse bloemen die goed boven het blad uitsteken. De Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’ bloeit in april-mei en wordt ± 25-30 centimeter hoog.

Is Epimedium grandiflorum een goede bodembedekker?

De Epimedium grandiflorum komt uit Japan. Het is een uitstekende bodembedekker voor lichtbeschaduwde standplaatsen. Er kunnen bolgewasjes zoals zomerklokje (Leucojum aestivum), narcissen zoals ‘Actaea‘ en Spaanse boshyacinten (Hyacinthoides hispanica) tussen geplant worden. Het vaste plantje heeft twee- tot driemaal drietallige, eironde blaadjes. Ze zijn stekelig getand en de voet is diep hartvormig. Bij het uitlopen zijn de bladeren bronskleurig, lichtgroen en later vrij donker groen. Van de bloemen zijn de kroonblaadjes wit, de buitenste kelkbladeren rood en de binnenste lichtviolet. De slanke priemvormige spoor kan een lengte van 1 à 2 cm bereiken.

Wanneer bloeit Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’?

De elfenbloem Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’ is zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

De medicinale kracht van elfenbloem

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren. Diverse bedrijven bieden epimediumextracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Waar kan ik Epimedium grandiflorum planten?

De elfenbloem Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’ groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen.

Hoe kan ik Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’ verzorgen?

Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart. Lichte schaduw en bij voorkeur een humusrijke, matig vochtige grond die voldoende voedsel moet bevatten. kunnen heel lang op dezelfde plek doorgroeien

k795fa98f649_w2400.jpg

Kenmerken: