Dwergsering (Palibin)

Wat voor een bloemen heeft de Syringa meyeri ‘Palibin’?

De Syringa meyeri ‘Palibin’ is een dwergsering. Deze kleine sering heeft een heerlijke geur. De bloemen zijn paars en zitten in niet al te grote pluimen van maximaal tien centimeter. Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. De sering wordt erg gewaardeerd om zijn mooie bloemen die in sterk vertakte trossen zitten, waardoor er niet één, maar verscheidene trossen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast geuren seringen heerlijk. De meeste soorten staan in mei in bloei.

Hoe kan ik de Syringa meyeri ‘Palibin’ snoeien?

Seringen hebben last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Verwijder elk jaar de bloemen na de bloei zodat de bloeikwaliteit van het volgende jaar goed is. Mocht een sering te groot worden dan zie je de mooie bloemen bijna niet meer. Je kunt ze dan sterk terugsnoeien. Als je alle takken in een keer wegsnoeit, krijg je dat jaar geen bloemen. Pas daarom bij grotere seringen een geleidelijke snoei toe.

Hoe kan ik de Syringa meyeri ‘Palibin’ bemesten?

Bemest de sering elk voorjaar met organische mest. De sering kan last hebben van het seringenmotje. De rupsen van dit motje vreten het blad aan. De toppen van de bladeren worden opgerold. Indien er weinig bladeren zijn aangetast, kun je deze weghalen. Spuit anders met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of deltamethrin (insecticide). Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de website.

zom5rgc8w3vn_w2400.jpg

Kenmerken: