Duinroos

Wat zijn eigenschappen van de duinroos Rosa ‘Frühlingsduft’?

De botanische duinroos Rosa ‘Frühlingsduft’ geeft goudgele, gevulde bloemen die heerlijk geuren. De struik wordt circa 1,5-2 m hoog. De Rosa ‘Frühlingsduft’ bloeit zeer rijk, maar kort (juni). Bottels worden niet gevormd. Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Het kweken van rozen

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Eigenschappen van de duinroos Rosa pimpinellifolia

In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. De botanische roos, Rosa pimpinellifolia,  is de ook bij ons inheemse duinroos die in grote delen van Europa en Azië voorkomt. Het is een nogal variabele soort die bijvoorbeeld op kalkrijke grond vrij laag blijft. De twijgen zijn dicht bezet met stekels en borstels. De plant bloeit vrij kort van mei tot juni. Na de bloei verschijnen zwarte bottels. De planten worden 2 tot 6 meter hoog en vormen onder andere ondoordringbare opslag of hagen. De soort zelf wordt vrijwel niet in tuinen toegepast, een aantal kweekvormen wel.

Hoe moet ik de duinroos Rosa ‘Frühlingsduft’ verzorgen?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. De duinroos kan het beste regelmatig worden verjongd door ieder jaar aan het einde van de winter enkele van de oudste takken weg te nemen. Te sterk woekerende uitlopers afsteken. Regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen tot en met het eerste vijfblad (vijf bladeren aan een bladsteel) verlengt de bloeiduur.

Op de website is meer informatie te vinden over diverse soorten rozen. Zo vindt u hier informatie over het planten van rozen of meer weten over het snoeien van rozen? Kijk dan eens in het artikel rozen snoeien.

j5z5ahg8tia8_w2400.jpg

Kenmerken: