Duinaardbei (Fragaria chiloensis)

De duinaardbei Fragaria chiloensis is een bijzonder exemplaar. Aan zijn wetenschappelijke naam, kun je afleiden dat hij uit Zuid-Amerika komt.  De Fragaria chiloensis groeit daar van oorsprong langs de kust in de duinen.

Is Fragaria chiloensis een bodembedekker?

Hij is een prima bodembedekker. Bloeit met leuke witte bloempjes en geeft daarna heerlijke aardbeitjes. Aardbeien kent iedereen. Veel minder bekend is dat er liefst vijftien verschillende wilde soorten bestaan, die inheems zijn in Europa, Azië of Noord-Amerika. Het zijn allemaal planten die op open plekken in bossen of langs de randen ervan groeien.

Wat zijn bosaardbeien?

Bosaardbeien hebben een lekkere, sterke smaak en zijn rijk aan vitamine c. Tevens is het is een goede bodembedekker. Al in de prehistorie was dit plantje om deze eigenschappen geliefd en de Germanen vertelden al verhalen over de aardbei. De Germaanse godin Freya stopte doodgeboren kindjes in een aardbei om hen zo de hemel binnen te halen. Later werd de aardbei het symbool van de heilige maagd Maria. In de middeleeuwen stond de vrucht juist voor verlokking en werelds genot. In de renaissance ontdekte men de geneeskrachtige werking van de bosaardbei. Het helpt tegen bloedend tandvlees, diarree en andere kwaaltjes.

Wanneer kan ik Fragaria chiloensis bemesten?

Geef in het voorjaar mest. Zorg dat er geen stikstof in de mest zit, want daar worden de vruchten waterig en snel rot van. Dek de wortels in de winter af met turfmolm en compost. Zorg dat de blaadjes niet onder de turfmolm komen.

Hoe kan ik duinaardbeien plukken?

De vruchten pluk je door ze af te knippen. Knip ook ranken af die tijdens de oogstperiode worden gevormd. Door onder de aardbeien stro of een rooster te leggen blijven de vruchten schoon en droog. Zo wordt rotten voorkomen. Het voordeel van een rooster is dat regen snel in de grond trekt zodat schimmel geen kans krijgt. Meer informatie over het voorkomen van ziekten en plagen bij planten vindt u op onze website.

Lees ook ons artikel over aardbeien kweken en aardbeien stekken.

1tn52en8vpcf_w2400.jpg

Kenmerken: