Dropplant (Blue Fortune)

De dropplant Agastache ‘Blue Fortune’ is een cultivar die wat lager blijft dan de soorten (90 cm). Hij bloeit heel lang, van juli tot september met violetblauwe bloemen. De geur van de Agastache ‘Blue Fortune’ is zeer aromatisch. ‘Blue Fortune’ zaait zich niet uit.

Waar komt de naam Agastache vandaan?

De naam van het geslacht Agastache betekent ‘met veel stekels’. Dit slaat op het getande blad, waarvan de tanden overigens niet scherp zijn. Een andere eigenschap van het blad springt veel meer in het oog en vinden we terug in de Nederlandse benaming, dropplant of ook wel anijsnetel genoemd. Het geurt namelijk heerlijk naar drop en smaakt naar anijs. Deze geur trekt ook veel vlinders en bijen.

Welke soorten Agastache zijn er?

De herkomst van de dropplant is heel divers, zowel Azië (China en Japan) en Noord-Amerika (Texas). In ons land is de dropplant vrij recent als borderplant populair geworden. Het zijn vaste planten met lipbloemen die dicht opeen staan en zo een dikke kaars vormen. De stengels zijn vierkant en worden in de regel een ruime meter hoog. Pimpelmezen snoepen in de winter van de zaden.

Waar kun je Agastache ‘Blue Fortune’ planten?

Een zonnige standplaats is noodzakelijk, evenals grond die zowel in de zomer als zeker in de winter niet te nat mag zijn. Knip de planten niet af na de bloei, want ze houden nog lang hun decoratieve waarde. In het voorjaar kun je ze wel terugknippen tot 5 centimeter boven de grond.

Wanneer kun je Agastache ‘Blue Fortune’ bemesten?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten, water geven is dan erg belangrijk. De planten leven vrij kort en moeten regelmatig worden gedeeld of door stek worden vermeerderd. Neem stek in de late zomer. Overigens zaaien de planten zichzelf vaak sterk uit.

3ip5a4o8zu78_w2400.jpg

Kenmerken: