Daglelie (Jake Russel)

Wat zijn eigenschappen van de Hemerocallis ‘Jake Russel’?

De daglelie Hemerocallis ‘Jake Russel’ heeft prachtige heldergele bloemen die in juli dag na dag verschijnen. Het lange blad van de Hemerocallis ‘Jake Russel’ maskeert op een mooie manier het verwelkende blad van de voorjaarsbollen, die daar mogelijk onder staan.

Wanneer bloeit de Hemerocallis ‘Jake Russel’?

Een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd: een enorme bloeiprestatie.

Kweekvormen van de Hemerocallis

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Wat voor een grond heeft de Hemerocallis ‘Jake Russel’ nodig?

Gekweekte daglelies zijn sterke vaste planten voor volle zon en halfschaduw. Voorwaarde voor de groeiplek is wel dat de grond nooit mag uitdrogen. Deze moet voldoende voedsel bevatten, liefst humusrijk zijn, verder worden weinig eisen gesteld. Lichte of zware grond maakt niet uit, deze mag zelfs vrij nat zijn. Meer informatie over diverse grondsoorten is te vinden op onze site.

Basisbemesting voor de Hemerocallis ‘Jake Russel’

Geef de Hemerocallis ‘Jake Russel’in het voorjaar een organische basisbemesting. De planten breiden zich in groepen uit en kunnen op den duur hele perken met hun wortelstokken vullen. De oudste delen worden op den duur minder bloeirijk en kunnen dan worden afgestoken en verwijderd.

med50dy8iznk_w2400.jpg

Kenmerken: