Cyclaam

De aankondiger van het najaar! Cyclamen (hier de Cyclamen hederifolium) vallen flink op met hun bloemen in een verder vaak bloemloze tuin. Cyclamen zijn geschikte plantjes om onder licht struikgewas of onder bomen te planten. Ze staan dan uit de felle zon.

Welke kleur heeft een cyclaam?

Je herkent Cyclamen makkelijk doordat ze allemaal een zilverachtige tekening op hun bladeren hebben. De blaadjes hebben een omgekeerde hartvorm en blijven vaak tot het voorjaar decoratief. Na de bloei krullen de bloemstengels naar beneden. Na enige tijd breken de zaaddozen open en kunnen er kiemen ontstaan. Die kiemen worden vaak door muizen of slakken opgegeten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je over een paar jaar een tuin vol Cyclamen hebt, hoewel dat een vrolijk gezicht is. De Cyclamen hederifolium heeft roze bloemen.

De naam Cyclamen komt van kuklos, het Griekse woord voor cirkel. Dit duidt zowel op de ronde knol van de plant, als de ronde groeiwijze. Op verschillende plaatsen komt Cyclamen in het wild voor.

Waar komt de Cyclaam vandaan?

Cyclamen europaeum groeit in het Middellandse-Zeegebied, Cyclamen persicum komt uit Perzië. Zijn afstammelingen zien we hier vaak als potplanten. Cyclamen hederifolium wordt ook wel neapolitanum genoemd. Hij is een herfstbloeier. Deze soort bloeit als enige voordat er blad aan de plant komt. De wortels komen uit de bovenkant van de knol en groeien dan zijwaarts. De bladeren lijken een beetje op die van klimop (Hedera). Na de bloei blijven de bladeren tot het volgende najaar groen. Wil je meer lezen over verschillende soorten Cyclamen neem dan eens een kijkje in onze plantenindex.

De verzorging van een cyclaam

Hoe kan ik een cyclaam verzorgen? Een schaduwrijke plek en goed gedraineerde, kalkrijke grond stelt Cyclamen hederifolium op prijs. Zorg vooral in het begin dat de grond voldoende vochtig blijft. Ook bij droogte kun je de cyclaam water geven, maar pas op hij houdt niet van natte voeten!

Is een cyclaam winterhard?

Na de bloei werken de knollen zich omhoog. Dek de planten daarom jaarlijks af met compost of tuinaarde. Het dekmateriaal moet luchtig zijn. Zo voorkomt je rotting van de knolletjes en op die manier zijn ze goed winterhard.

Wanneer kan ik Cyclamen bemesten?

Om het bloeifestijn in het najaar een beetje in de hand te werken, kun je  in het late najaar wat compost of verteerde bladaarde met kalk aan Cyclamen toevoegen. Meer informatie over compost vind je op onze website.

02t50ea822e3_w2400.jpg

Kenmerken: