Clematis (Madame Le Coultre)

Clematis ‘Madame Le Coultre’ heeft een zuiverwitte bloem met een geel hart. Ze behoort tot de grootbloemige hybriden en staat ook wel bekend onder de naam ‘Mevrouw Le Coultre’. Clematis ‘Madame Le Coultre’  is een heel populaire cultivar.

Soorten Clematis

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de Clematis ‘Madame Le Coultre’ een schaduwplant?

Clematis ‘Madame Le Coultre’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Madame Le Coultre’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Wil je meer weten over hoe je bijvoorbeeld het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Clematis ‘Madame Le Coultre’ beschermen tegen ziekten

Clematis ‘Madame Le Coultre’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Zo wordt de Clematis ‘Madame Le Coultre’ diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Hoe je je planten kunt beschermen tegen ziekten lees je bij plagen en ziekten.

Hoe kan ik de Clematis ‘Madame Le Coultre’ snoeien?

Bind de Clematis ‘Madame Le Coultre’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Snoei de Clematis ‘Madame Le Coultre’ tot ongeveer 1 meter hoogte.

 

108552s8uu8a_w2400.jpg

Kenmerken: