Clematis (Guernsey Cream)

Clematis ‘Guernsey Cream’ is een grootbloemige clematis met (donker)rode bloemen en helmhokjes. De bloemen meten 13 tot wel 18 centimeter in doorsnee (dat varieert zelfs aan dezelfde plant).

Wanneer bloeit de Clematis ‘Guernsey Cream’?

Ook de bloeitint varieert licht. De bloemen hebben soms een fluwelige weerschijn. De plant zelf kan tot wel 3,5 meter hoog worden en heeft tamelijk lichtgroen blad. De bloeitijd is mei-juni.

Clematis vitalba

Clematis ‘Guernsey Cream’ waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin.

Waar moet ik de Clematis ‘Guernsey Cream’ planten?

Clematis ‘Guernsey Cream’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Guernsey Cream’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de Clematis ‘Guernsey Cream’ staat of groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een grond heeft de Clematis ‘Guernsey Cream’ nodig?

Clematis ‘Guernsey Cream’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten, zodat hij altijd weer gezond kan uitlopen.

Moet ik de Clematis ‘Guernsey Cream’ snoeien?

Bind de Clematis ‘Guernsey Cream’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen Clematis ‘Guernsey Cream’  te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Doordat deze grootbloemige clematis vrij vroeg bloeit, is het aan te raden pas na de bloei te snoeien, dus net als bij kleinbloemige clematissen. Zorg dat de wortels beschaduwd blijven. Geef Clematis ‘Guernsey Cream’  in het voorjaar een goede basisbemesting, breng mulch boven de wortels aan en geef tijdig water.

Hoe kan ik een Clematis ‘Guernsey Cream’ planten?

Een Clematis ‘Guernsey Cream’ planten? Neem dan ook eens een kijkje bij het artikel clematis planten

qqz5acs8vdlc_w2400.jpg

Kenmerken: