Clematis (Early Sensation)

Clematis ‘Early Sensation’ is een van de weinige clematissen die groen blijft in de winter. Na de bloei geeft hij prachtige vruchtpluizen die de sierwaarde van de plant verhogen. Het is wel een clematis die matig winterhard is (tot -5° Celsius).

Is dit een vroegbloeiende clematis?

‘Early Sensation’ is een van de weinige clematissen die groen blijft in de winter. Na de bloei geeft hij prachtige vruchtpluizen die de sierwaarde van de plant verhogen. Het is een vroegbloeiende Clematis die al bloeit vanaf april.

De geschiedenis van de clematis

Clematissen waren waarschijlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen, zoals deze Clematis ‘Early Sensation’.

Waar kan ik Clematis ‘Early Sensation’ planten?

Clematis ‘Early Sensation’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Early Sensation’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematis ‘Early Sensation’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Clematis ‘Early Sensation’ worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven.

Wanneer kan ik Clematis ‘Early Sensation’ snoeien?

Bind de Clematis ‘Early Sensation’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Lees meer over Clematis snoeien.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen, waaronder over Clematis ‘Early Sensation’? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

f7p5uee8s1ao_w2400.jpg

Kenmerken: